Politică locală
Vai de capul lor de USR-iști! Un șantaj nu știu să facă ca pe vremea PSD-ului

Am mai povestit asta cu schimbatul de directori nărăvași pe vremea PSD-ului, după ce funcționarul public a început să primească garanții sporite de la lege în fața concedierilor abuzive. Veneau ei la putere și voiau pe cutare la direcția agricolă, păi îi spuneau directorului de acolo să facă pași. Dacă ăluia i se umfla pipota în dânsul de la legislația protecționistă, veneau băieții ca mafioții cu „degetul” tăiat într-un șervețel. El nu era chiar tăiat, iar șervețelul nu era chiar șervețel, ci vreun document de unde reiese că stăpânirea politică știe că respectivul director căruia i s-a urcat democrația la cap a făcut una sau alta mai pe lângă lege. Iar dacă vrea să fie liniștit în continuare, fără dosare penale și alte cele, mai bine își dă dumnealui demisia.
Firește că nu mă așteptam de la USR să facă la fel în Primăria Timișoara. Nu că n-ar fi găsit angajați acolo cu mustele pe căciulă ca pe movila de rahat, dar imperativul politic era ca noua administrație să facă altfel lucrurile decât pe vremuri. Căci altfel de ce s-ar mai zice că partidul USR e diferit de bagabonzii ăialalți de la pesede, usele sau penele? Pe de altă parte, nu am aflat de la primarul Dominic Fritz cum va face el cu acei funcționari considerați expirați și care nu vor să plece de bunăvoie. Am pus nemișcarea lucrurilor în municipalitate în primul an al mandatului lui Dominic Fritz tocmai pe seama situației complicate prin care s-a trecut în configurarea noii organigrame, la depietrificarea sistemului. Neobișnuit n-ar fi asta, ci faptul că nu știm încă dacă operația a reușit și cum e cu „bolnavul” la aproape un an de la schimbarea „medicului”.
Din discuții cu unul, cu altul, am tras concluzia că metoda cu „degetul” ar mai putea funcționa acolo unde scrupulele nu-și au rostul, iar funcționarul chiar e toxic și nu merită pierdut vremea cu el. E, dar uită că cine nu știe să fie mafiot nici nu rezolvă lucrurile ca pe vremea mafiei. Ba mai mult, directorul ce se presupune că ar fi pus sub presiune nu e victimă, ci cel care atacă. Chiș Culiță, director al Direcției Tehnice în Primăria Timișoara în mandatele lui Gheorghe Ciuhandu și Nicolae Robu, este cel mai nou și mediatizat caz. El acuză un șantaj de la vicele Ruben Lațcău, ca pe vremea PSD, numai că nu e chiar ca în vremea PSD.
Pe vremea PSD nu te ajuta cu nimic să înregistrezi tu director presat de partid să părăsești postul de conducere. Cine avea curaj în acele timpuri să-l înregistreze pe – să zicem din pură fantezie – un individ ca Eugen Milutinovici, secretar la PSD Timiș? Nu zic că dl. Milutinovici stătea cu pistolul pe masă, dar în defensivă sigur nu era, cum este astăzi viceprimarul userist. Cui duceai înregistrarea, dacă chiar o făceai? La ziar, bun. Dar cu ce te ajuta asta? Justiția nu era tot a lor după ce te hotărai să ataci în instanță vreo măsură administrativă? Ba da. Te mai făceai și de râs că n-ai înțeles nimic de la viață. Acum e altfel, acum în defensivă e cel care pe vremuri ataca. Viceprimarul Lațcău trebuie să se justifice ce-a vrut să zică când a zis că s-ar bucura să se războiască cu Chiș Culiță până la epuizare. În fine.
În limbajul politic al vremurilor (sper) apuse s-ar fi zis că ăștia sunt „tăntălăi”, că nu știu să-și pună oamenii, cum și despre țărăniști se spunea că nu știu să fure ca „profesioniștii” tocmai plecați de la putere, în 1996. Vremurile s-au mai schimbat, iar democrația te forțează să pui frână la șmecherii din astea, în cazul în care ți-ar mai sta capul la ele. Din toate motivele de pe lume am bănuit că administrația Fritz va trece prin ce trece astăzi. Să fie în defensivă și când consiliera USR Ana Munteanu a plecat cu flagrantul la un restaurant din Timișoara, pentru a dovedi încălcarea legii acolo unde evident se încălca legea, dar și când Chiș Culiță a venit cu „tehnică” să înregistreze ședințele cu șefii din primărie, tot pentru a dovedi o intuită tentativă de încălcare a legii.
Cu ce nu sunt de acord la reacția useriștilor este moftul cu înregistratul discuțiilor. O fi neelegant, o fi neprofesional, dar ei ar trebui să-și amintească că au venit în administrația timișoreană cu deviza transparenței urcată pe stindardul politic. Să te plângi acum că știe toată lumea ce vorbești tu cu Chiș Culiță e ca și cum s-ar plânge un pesedist că nu e lăsat să fure, dacă tot a ajuns la guvernare.
Politică locală
Diaspora, inima care bate pentru o Românie europeană

În fiecare familie din România, există cel puțin o poveste despre diaspora. Este povestea fiicelor și fiilor, fraților și surorilor, prietenilor care au plecat peste hotare în căutarea unui trai mai bun. Pentru mulți, decizia nu a fost una ușoară, dar a fost inevitabilă: au plecat în țările civilizate ale Uniunii Europene pentru spitale decente, pentru educație de calitate, pentru respectul care, acasă, le-a fost refuzat.
Acesta este adevărul pe care nu-l putem ignora: România a pierdut oameni buni, talente, suflete, pentru că nu le-a putut oferi condițiile pe care le merită. Însă acești oameni, chiar și departe de casă, nu și-au pierdut legătura cu țara. Trăiesc cu jumătate de inimă aici, cu jumătate acolo. Și mulți dintre ei spun același lucru: „Dacă am avea ceea ce ne dorim acasă, ne-am întoarce.”
Diaspora – puntea dintre România și Europa
Cei care trăiesc în diaspora sunt dovada vie a ceea ce înseamnă Europa pentru noi. Ei ne arată că țările Uniunii Europene nu sunt doar un model abstract, ci realitatea palpabilă a unor standarde de viață superioare, a unor spitale unde pacientul contează, a unor școli unde copiii sunt viitorul, nu statisticile.
De aceea, pentru România, Europa nu este doar o direcție politică, ci o necesitate vitală. Fondurile europene sunt cele care fac posibile modernizarea spitalelor noastre, construirea de școli, infrastructură, dar mai presus de toate, readucerea încrederii că România poate fi un loc în care să ne dorim să trăim.
Dar modernizarea nu vine peste noapte, nici din discursuri goale sau din invocarea unui trecut glorios. Ea vine din muncă, din reforme și, mai ales, din investiții. Nu putem avea medici și profesori care să rămână în țară fără salarii decente, fără echipamente moderne, fără respect. Dacă vrem să oferim generațiilor viitoare șansa de a trăi aici, trebuie să construim o Românie care să concureze cu orice altă țară din Uniunea Europeană.
Când alegem să sprijinim drumul european al țării noastre, nu alegem doar apartenența la o comunitate de state. Alegem spitale care funcționează, educație de calitate și respect pentru fiecare cetățean. Alegem să ne întindem mâna către cei plecați, să le spunem: „Știm de ce ați plecat. Și vrem să facem ca întoarcerea voastră să fie posibilă.”
Duminică – ziua deciziei
Această schimbare nu vine singură, iar istoria ne-a arătat că fiecare pas înainte a fost făcut de oameni care au ales să creadă. Duminică, avem șansa să ne facem auzită vocea și să arătăm că România își dorește să rămână pe drumul european. Este o zi în care putem spune răspicat că vrem o țară care să respecte demnitatea cetățenilor săi, o țară care să nu mai piardă oameni buni, ci să-i aducă înapoi.
Diaspora este jumătate din inima noastră, dar cealaltă jumătate este aici. Și doar împreună, alegând un viitor european, putem să unim aceste două jumătăți. Haideți să arătăm că România merită mai mult. Duminică, haideți la vot şi alegeţi libertatea, nu izolarea!
Politică locală
Elena Lasconi: O viziune nouă pentru România

Într-o lume politică adesea marcată de promisiuni neonorate și scandaluri, Elena Lasconi aduce o abordare proaspătă și sinceră, angajându-se să repare greșelile trecutului și să implementeze schimbări concrete care să îmbunătățească viața cetățenilor. Cu o carieră începută în jurnalism, unde a căutat adevărul și a expus nedreptăți, Elena Lasconi a decis să facă pasul spre politică, motivată de dorința de a produce schimbări reale și durabile, nu pentru a acumula funcții sau privilegii.
Această tranziție a fost inspirată de succesul său ca primar al orașului Câmpulung, unde a demonstrat că se pot face schimbări semnificative în bine pentru comunitate. Sub administrația ei, Câmpulung a văzut îmbunătățiri tangibile, de la modernizarea infrastructurii până la implementarea de proiecte sociale care au ridicat standardul de viață al locuitorilor. Aceste realizări sunt dovada că, având lideri dedicați și un plan clar, progresul este posibil.
Elena Lasconi susține că România are toate ingredientele necesare pentru a se transforma într-o țară de top în Europa. Cu o populație de oameni muncitori, resurse naturale abundente și o ambiție intrinsecă, potențialul național este imens. Cheia, în viziunea sa, este unitatea și colaborarea. „Trebuie doar să lucrăm împreună, să avem un plan clar și să credem în noi,” afirmă ea.
Prin intrarea în politică, Elena Lasconi își propune să extindă succesul local la nivel național, aducând o schimbare pozitivă care să afecteze fiecare cetățean român. Cu un angajament ferm pentru integritate și eficiență, ea reprezintă o speranță pentru mulți români că politica poate fi, într-adevăr, o forță pentru bine.
Dincolo de platforma sa politică, Elena Lasconi subliniază importanța credinței în forțele proprii și în capacitatea colectivă de a depăși dificultățile. Este o viziune de viitor care inspiră și mobilizează, un apel la acțiune pentru toți cei care doresc să vadă România nu doar supraviețuind, ci prosperând pe scena europeană.
Exclusiv
Calitățile și atribuțiile unui bucătar

Ce face un Chef?
Un bucătar în uniformă supraveghează o bucătărie de restaurante. Un bucătar plănuiește meniul, menține bugetul, selectează articolele din meniu, pregăteste mâncarea, achiziționează consumabile, asigură calitatea serviciilor, asigură siguranța și gestionează personalul. Există o mulțime de muncă care merge în a deveni un bucătar. Bucătarii se asigură că mesele sunt gătite și condimentate corespunzător și că sunt plăcute ochiului. Plata variază foarte mult în funcție de locație și restaurantele mai frumoase sau mai luxoase plătesc, în general, cel mai mult.
Cum să devii bucătar?
Un bucătar are, în general, o diplomă de colegiu, dar mulți angajatori acceptă acum solicitanți de la colegii comunitare, școli de artă culinară sau școli tehnice. Forțele Armate au ucenicii, de asemenea. Poți fi numit în continuare bucătar fără o educație formală, dar ai avea ani de experiență în industria restaurantelor. O educație culinară poate fi vitală, deoarece a fi bucătar înseamnă că puteți conduce un restaurant până la instruirea oricărui personal bucătar, să cumpărați mâncarea cu care va trebui să gătiți, să creați meniul și să prețuiți elementele din meniu.
Descrierea postului unui bucătar
Un bucătar-șef se ocupă de bucătărie în restaurante sau în alte locuri unde se servește mâncarea. Ei urmăresc toată activitatea și pregătirea alimentelor cu orice personal care ar ajuta în bucătărie. Ei supraveghează pregătirea alimentelor pentru garnitura și prezentarea acesteia, precum și condimentele pentru un gust perfect. Un bucătar comandă alimente sau consumabile de bucătărie și oferă angajatorului estimări de costuri. Ei monitorizează orice cerințe de personal și programe de producție pentru a se asigura că orice servicii sunt livrate la timp.
Un bucătar sau bucătar-șef trebuie să aibă cunoștințe despre prepararea, producția și prelucrarea alimentelor. Ei trebuie să aibă cunoștințe despre client și servicii personale pentru a obține satisfacția clienților. Acestea trebuie să fie actuale în ceea ce privește siguranța și securitatea publică. Un bucătar ar trebui să fie calificat în monitorizarea, coordonarea și în mod eficient vorbind cu alții. Ei au nevoie de abilități de gestionare a timpului, ascultare activă, judecată și luare a deciziilor. El sau ea are capacitatea de a crea o idee sau o nouă aplicație pentru a îmbunătăți performanța la locul de muncă în rândul personalului sau ei înșiși.
Un bucătar-șef ar antrena și dezvolta alt personal în bucătărie pentru a-și îmbunătăți abilitățile. Pentru că o bucătărie depinde de un efort de echipă cooperativă, bucătarul sau bucătarul șef ar încuraja personalul să aibă respect reciproc și încredere unul pentru celălalt. Un bucătar-șef sau bucătar șef poate fi găsit lucrând în restaurante, gospodării private, hoteluri, cazinouri sau alte locuri de servicii alimentare. Ei lucrează o varietate de ore, cum ar fi, dimineața devreme, serile târzii, sărbătorile și weekend-urile. Această ocupație este foarte rapidă și, în mod normal, are ore cu normă întreagă. Ar trebui să vă așteptați la o concurență puternică, în special la restaurante, cazinouri sau hoteluri de lux, din cauza salariului mai mare plătit în aceste locuri.
Fișa postului unui bucătar
Un anunț de angajare caută o persoană care să îndeplinească următoarele responsabilități:
Planifică și gestionează funcționarea zilnică a unui program de servicii alimentare într-un restaurant, unde mesele formale și cateringul sunt o bază regulată, substanțială a funcționării totale a alimentelor.
Dezvoltă catering zilnic și meniuri de specialitate. Pregătește și/sau supraveghează pregătirea meselor care implică atât metode de gătit standard până la moderat complexe, cât și metode noi de gătit.
Echilibrează valoarea nutritivă a meniurilor și asigură calitatea programului total de foodservice.
Elaborează bugetul de funcționare, identificând forța de muncă, echipamentele și elementele de cost de aprovizionare. Controlează prețurile; comandarea, depozitarea și eliberarea alimentelor; și metodele și tehnicile de producție alimentară.
Direcționează subordonații în toate fazele de preparare a alimentelor.
Curs pentru gătit
Urmând un astfel de curs, veți învăța:
Principiile chimice și fizice care stau la baza gătitului de zi cu zi și a tehnicilor haute cuisine.
Cum pot bucătarii să folosească enzimele pentru a face alimente care altfel ar fi imposibile.
Cum să utilizați metoda științifică pentru a afla cum funcționează o rețetă și să găsiți modalități prin care ați putea să o îmbunătățiți.
Cum să gândești ca un bucătar și un om de știință.
FUNCȚIILE UNIFORMEI DE CHEF: CUM SĂ TE ÎMBRACI ÎN BUCĂTĂRIA PROFESIONALĂ?
O uniformă de bucătar funcționează mult mai mult decât o haină pe care trebuie să o porți la serviciu. Fiecare parte a ansamblului tău joacă un rol specific în protejarea ta de pericolele din bucătaria de zi cu zi. O uniformă tipică de bucătar este o jachetă de bucătar, pantaloni de bucătar, o pălărie, un neckerchief, un șorț, pantofi buni rezistenți la alunecare și, uneori, un prosop de mână. Chiar dacă nu ți se cere să porți toate părțile ansamblului, uniforma ta de bucătar servește totuși unui scop.
Să discutăm despre ce este concepută fiecare parte a uniformei tale de bucătar. S-ar putea să fiți surprinși să aflați că nu este doar o declarație de modă – fiecare articol de îmbrăcăminte servește unei funcții specifice.
FUNCȚIILE UNIFORMEI CHEF
Jachete Chef
Jachetele, tunicile chef sunt o parte importantă a uniformei de bucatar. Deoarece geaca ta de bucătar este în mod tradițional cu două sâni, ești protejat împotriva scurgerilor fierbinți, a stropilor, a arsurilor și a altor ghinioane de bucătărie. Designul jachetei de bucătar vă permite, de asemenea, să desfaceți o clapetă și să treceți la o față mai curată dacă trebuie să ascundeți petele sau scurgerile. Mânecile uniforme de bucătar sunt lungi pentru a-ti proteja brațele de arsuri, stropi și abur.
Chef pălării
Cea mai recunoscută parte a uniformei de bucătar este pălăria de bucătar – pălăria clasică de gătit franceză sau „toque blanche” este literalmente tradusă ca „pălărie albă”. Deși vin într-o varietate de forme în dimensiuni, cele mai multe sunt înalte și plisate. Ele servesc pentru a păstra părul din mâncare și transpirație de pe față.
Chef pantaloni
Chef Pantalonii sunt de multe ori baggy cu talie elastică și modele ciudate, și sunt absolut esențiale în protejarea bucătari. În ciuda temperaturilor fierbinți din bucătărie, pantalonii lungi de bucătar sunt meniți să vă protejeze picioarele de scurgeri, stropi și arsuri. Forma pungă a pantalonilor de bucătar păstrează alimentele și lichidele fierbinți de la contactul cu pielea ta. Niciodată manșetă partea de jos a pantalonilor-manșete capcana opărire alimente și lichide. Talia este necesară pentru îndepărtarea rapidă.
Chef șorțuri
Chef Apron este o uniforma de bucatar esentiala. Acesta servește ca o barieră suplimentară împotriva stropilor fierbinți, a alimentelor fierbinți și a altor pericole de bucătărie. Nu folosiți șorțul pentru a șterge scurgerile, mizeriile sau mâinile – prosoapele sunt disponibile în acest scop. Cu toate acestea, puteți utiliza șorțul de bucătar pentru a lua în mod convenabil vasele fierbinți din cuptor. Cu cât este mai curat șorțul de bucătar și uniforma de bucătar, cu atât aspectul tău este mai profesionist.
Pantofi Chef
Pantofii de bucătar robusti, confortabili, anti-alunecare sunt o uniformă de bucătar esențială. Dacă purtați sandale, pantofi deschiși, pantofi de tenis sau pantofi de orice alt fel, vă creșteți șansele de a fi ars sau rănit prin căderea cuțitelor. Anumite mărci de încălțaminte sunt special realizate pentru bucătării care sunt în picioare pentru perioade lungi de timp.
Amintiți-vă de bucătari, păstrați uniforma de bucătar curată, îndepărtați bijuteriile atunci când gătiți, nu purtați parfum și purtați doar uniforma de bucătar în bucătărie pentru a preveni contaminarea germenilor și bacteriilor în uniforma de bucătar profesionist.
-
Uncategorizedacum 5 zile
Custom Software Development in Germany: Scalable Digital Solutions by Feel IT Services
-
Uncategorizedacum 5 zile
Fabrica FORTEM, cu cea mai mare capacitate de producție de BCA din Europa, se deschide la Iernut, Mureș
-
Uncategorizedacum 4 zile
Online Casino Repayment Techniques: A Comprehensive Guide
-
Uncategorizedacum 4 zile
Online Casino Sites that Accept Mastercard: A Comprehensive Guide
-
Uncategorizedacum 5 zile
The Ultimate Overview to Free Spins Incentives: What You Need to Know
-
Uncategorizedacum 3 zile
Finest Online Gambling Enterprises with PayPal: An Overview to Safe and Convenient Betting
-
Uncategorizedacum 2 zile
Online Online Casinos That Accept PayPal: A Comprehensive Overview
-
Uncategorizedacum 3 zile
Mejores Gambling Establishments Mastercard: A Comprehensive Overview