Connect with us

Politică locală

Iarăși ne-au bătut „frații”!! Rapidul pune din nou piedică Timișoarei

Publicat

pe

Portarul lui Poli, Păduraru, a fost cel mai bun jucător al partidei Rapid – Poli, dar chiar și așa nu a putut împiedica o victorie a „fraților” din Giulești! Rapid a învins din nou Poli, 1-0, și e aproape de promovarea directă, în timp ce gruparea bănățeană mai are doar șanse teoretice de a prinde un loc de baraj.

După ce în turul play-off-ului, Poli a pierdut victoria cu Rapidul pe final de joc, de această dată trupa alb-violetă s-a chinuit să țină măcar de un egal. Fără atacanți competenți, sau măcar o linie de mijloc decentă, dar cu o apărare bună și un portar de senzație, echipa suporterilor a rezistat! A rezistat la o elimnare și la un penalty ușor acordat, dar până la urmă nu a fost să fie.

Sefer a marcat un gol extraodrinar în partea sceundă și în mare parte a rezolvat lucrurile. Rapid încă o dată a distrus Poli, iar gilueștenii sunt foarte aproape de Liga 1, în timp ce acest eșalon pentrui violeți rămâne o himeră.

Rapid: H. Moldovan – Jorza, Dandea (cpt.), Nastos, Goge – R. Costin, Bg. Barbu (R. Lazăr 90+3) – Sefer, R. Ilie (Pănoiu 71), Hlistei (Oct. Ursu 71) – Ad. Bălan
Antrenor: Mihai Iosif
Eliminat: Mihai Iosif 83′ (roșu direct)

ASU Poli: Păduraru – C. Jurj, Bocșan, Scutaru (cpt.), Pamfile (A. Ignea 73) – D. Radu, Codrea, Coadă (Casado 80′), P. Ivanovici – Axente (Radunovic 80′), Al. Munteanu (Mera 23′)
Antrenor: Dan Alexa
Eliminat: Cristian Bocșan 17′ (cumul de cartonașe galbene)

Facebook Comments

Exclusiv

Calitățile și atribuțiile unui bucătar

Publicat

pe

De

Ce face un Chef?

Un bucătar în uniformă supraveghează o bucătărie de restaurante. Un bucătar plănuiește meniul, menține bugetul, selectează articolele din meniu, pregăteste mâncarea, achiziționează consumabile, asigură calitatea serviciilor, asigură siguranța și gestionează personalul. Există o mulțime de muncă care merge în a deveni un bucătar. Bucătarii se asigură că mesele sunt gătite și condimentate corespunzător și că sunt plăcute ochiului. Plata variază foarte mult în funcție de locație și restaurantele mai frumoase sau mai luxoase plătesc, în general, cel mai mult.

Cum să devii bucătar?

Un bucătar are, în general, o diplomă de colegiu, dar mulți angajatori acceptă acum solicitanți de la colegii comunitare, școli de artă culinară sau școli tehnice. Forțele Armate au ucenicii, de asemenea. Poți fi numit în continuare bucătar fără o educație formală, dar ai avea ani de experiență în industria restaurantelor. O educație culinară poate fi vitală, deoarece a fi bucătar înseamnă că puteți conduce un restaurant până la instruirea oricărui personal bucătar, să cumpărați mâncarea cu care va trebui să gătiți, să creați meniul și să prețuiți elementele din meniu.

Descrierea postului unui bucătar

Un bucătar-șef se ocupă de bucătărie în restaurante sau în alte locuri unde se servește mâncarea. Ei urmăresc toată activitatea și pregătirea alimentelor cu orice personal care ar ajuta în bucătărie. Ei supraveghează pregătirea alimentelor pentru garnitura și prezentarea acesteia, precum și condimentele pentru un gust perfect. Un bucătar comandă alimente sau consumabile de bucătărie și oferă angajatorului estimări de costuri. Ei monitorizează orice cerințe de personal și programe de producție pentru a se asigura că orice servicii sunt livrate la timp.

Un bucătar sau bucătar-șef trebuie să aibă cunoștințe despre prepararea, producția și prelucrarea alimentelor. Ei trebuie să aibă cunoștințe despre client și servicii personale pentru a obține satisfacția clienților. Acestea trebuie să fie actuale în ceea ce privește siguranța și securitatea publică. Un bucătar ar trebui să fie calificat în monitorizarea, coordonarea și în mod eficient vorbind cu alții. Ei au nevoie de abilități de gestionare a timpului, ascultare activă, judecată și luare a deciziilor. El sau ea are capacitatea de a crea o idee sau o nouă aplicație pentru a îmbunătăți performanța la locul de muncă în rândul personalului sau ei înșiși.

Un bucătar-șef ar antrena și dezvolta alt personal în bucătărie pentru a-și îmbunătăți abilitățile. Pentru că o bucătărie depinde de un efort de echipă cooperativă, bucătarul sau bucătarul șef ar încuraja personalul să aibă respect reciproc și încredere unul pentru celălalt. Un bucătar-șef sau bucătar șef poate fi găsit lucrând în restaurante, gospodării private, hoteluri, cazinouri sau alte locuri de servicii alimentare. Ei lucrează o varietate de ore, cum ar fi, dimineața devreme, serile târzii, sărbătorile și weekend-urile. Această ocupație este foarte rapidă și, în mod normal, are ore cu normă întreagă. Ar trebui să vă așteptați la o concurență puternică, în special la restaurante, cazinouri sau hoteluri de lux, din cauza salariului mai mare plătit în aceste locuri.

Fișa postului unui bucătar

Un anunț de angajare caută o persoană care să îndeplinească următoarele responsabilități:

Planifică și gestionează funcționarea zilnică a unui program de servicii alimentare într-un restaurant, unde mesele formale și cateringul sunt o bază regulată, substanțială a funcționării totale a alimentelor.

Dezvoltă catering zilnic și meniuri de specialitate. Pregătește și/sau supraveghează pregătirea meselor care implică atât metode de gătit standard până la moderat complexe, cât și metode noi de gătit.

Echilibrează valoarea nutritivă a meniurilor și asigură calitatea programului total de foodservice.

Elaborează bugetul de funcționare, identificând forța de muncă, echipamentele și elementele de cost de aprovizionare. Controlează prețurile; comandarea, depozitarea și eliberarea alimentelor; și metodele și tehnicile de producție alimentară.

Direcționează subordonații în toate fazele de preparare a alimentelor.

Curs pentru gătit

Urmând un astfel de curs, veți învăța:

Principiile chimice și fizice care stau la baza gătitului de zi cu zi și a tehnicilor haute cuisine.

Cum pot bucătarii să folosească enzimele pentru a face alimente care altfel ar fi imposibile.

Cum să utilizați metoda științifică pentru a afla cum funcționează o rețetă și să găsiți modalități prin care ați putea să o îmbunătățiți.

Cum să gândești ca un bucătar și un om de știință.

 

FUNCȚIILE UNIFORMEI DE CHEF: CUM SĂ TE ÎMBRACI ÎN BUCĂTĂRIA PROFESIONALĂ?

O uniformă de bucătar funcționează mult mai mult decât o haină pe care trebuie să o porți la serviciu. Fiecare parte a ansamblului tău joacă un rol specific în protejarea ta de pericolele din bucătaria de zi cu zi. O uniformă tipică de bucătar este o jachetă de bucătar, pantaloni de bucătar, o pălărie, un neckerchief, un șorț, pantofi buni rezistenți la alunecare și, uneori, un prosop de mână. Chiar dacă nu ți se cere să porți toate părțile ansamblului, uniforma ta de bucătar servește totuși unui scop.

Să discutăm despre ce este concepută fiecare parte a uniformei tale de bucătar. S-ar putea să fiți surprinși să aflați că nu este doar o declarație de modă – fiecare articol de îmbrăcăminte servește unei funcții specifice.

FUNCȚIILE UNIFORMEI CHEF

Jachete Chef

Jachetele, tunicile chef sunt o parte importantă a uniformei de bucatar. Deoarece geaca ta de bucătar este în mod tradițional cu două sâni, ești protejat împotriva scurgerilor fierbinți, a stropilor, a arsurilor și a altor ghinioane de bucătărie. Designul jachetei de bucătar vă permite, de asemenea, să desfaceți o clapetă și să treceți la o față mai curată dacă trebuie să ascundeți petele sau scurgerile. Mânecile uniforme de bucătar sunt lungi pentru a-ti proteja brațele de arsuri, stropi și abur.

Chef pălării

Cea mai recunoscută parte a uniformei de bucătar este pălăria de bucătar – pălăria clasică de gătit franceză sau „toque blanche” este literalmente tradusă ca „pălărie albă”. Deși vin într-o varietate de forme în dimensiuni, cele mai multe sunt înalte și plisate. Ele servesc pentru a păstra părul din mâncare și transpirație de pe față.

Chef pantaloni

Chef Pantalonii sunt de multe ori baggy cu talie elastică și modele ciudate, și sunt absolut esențiale în protejarea bucătari. În ciuda temperaturilor fierbinți din bucătărie, pantalonii lungi de bucătar sunt meniți să vă protejeze picioarele de scurgeri, stropi și arsuri. Forma pungă a pantalonilor de bucătar păstrează alimentele și lichidele fierbinți de la contactul cu pielea ta. Niciodată manșetă partea de jos a pantalonilor-manșete capcana opărire alimente și lichide. Talia este necesară pentru îndepărtarea rapidă.

Chef șorțuri

Chef Apron este o uniforma de bucatar esentiala. Acesta servește ca o barieră suplimentară împotriva stropilor fierbinți, a alimentelor fierbinți și a altor pericole de bucătărie. Nu folosiți șorțul pentru a șterge scurgerile, mizeriile sau mâinile – prosoapele sunt disponibile în acest scop. Cu toate acestea, puteți utiliza șorțul de bucătar pentru a lua în mod convenabil vasele fierbinți din cuptor. Cu cât este mai curat șorțul de bucătar și uniforma de bucătar, cu atât aspectul tău este mai profesionist.

Pantofi Chef

Pantofii de bucătar robusti, confortabili, anti-alunecare sunt o uniformă de bucătar esențială. Dacă purtați sandale, pantofi deschiși, pantofi de tenis sau pantofi de orice alt fel, vă creșteți șansele de a fi ars sau rănit prin căderea cuțitelor. Anumite mărci de încălțaminte sunt special realizate pentru bucătării care sunt în picioare pentru perioade lungi de timp.

Amintiți-vă de bucătari, păstrați uniforma de bucătar curată, îndepărtați bijuteriile atunci când gătiți, nu purtați parfum și purtați doar uniforma de bucătar în bucătărie pentru a preveni contaminarea germenilor și bacteriilor în uniforma de bucătar profesionist.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Politică locală

Bilanţ coronavirus. 78 de persoane confirmate şi patru decese, în ultimele 24 de ore

Publicat

pe

De la ultima raportare, la nivel naţional 78 de persoane au fost infectate cu Sars-Cov-2, fiind efectuate 11.666 de teste RT-PCR şi 13.075  teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 33 de pacienţi.

Până astăzi, 22 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.081.953 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.047.000 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 78 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 34.264 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 21.07.2021 (10:00) – 22.07.2021 (10:00) a fost raportat de către INSP 4 decese (3 bărbați și 1 femeie), al unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitale din Bihor, Botoșani, Cluj și Iași.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 253. Dintre acestea, 33 sunt internate la ATI.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 11.666 de teste RT-PCR (5.614 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.052 la cerere) și 13.075 de teste rapide antigenice.

Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

  1. Alba 21283 1 0,01
  2. Arad 23696 1 0,03
  3. Argeș 27485 1 0,03
  4. Bacău 26109 3 0,02
  5. Bihor 29291 1 0,01
  6. Bistrița-Năsăud 11895 0 0,03
  7. Botoșani 14200 0 0,02
  8. Brașov 43692 0 0,01
  9. Brăila 13303 1 0,01
  10. Buzău 12595 3 0,02
  11. Caraș-Severin 11494 1 0,01
  12. Călărași 10067 2 0,01
  13. Cluj 57673 4 0,06
  14. Constanța 42993 3 0,04
  15. Covasna 8558 0 0
  16. Dâmbovița 22512 1 0,02
  17. Dolj 26720 2 0,03
  18. Galați 27673 2 0,02
  19. Giurgiu 11034 0 0,01
  20. Gorj 9220 0 0,02
  21. Harghita 8294 2 0,01
  22. Hunedoara 22892 4 0,03
  23. Ialomița 10798 2 0,01
  24. Iași 42484 2 0,04
  25. Ilfov 45187 5 0,07
  26. Maramureș 20436 0 0,02
  27. Mehedinți 8339 0 0
  28. Mureș 23991 1 0,01
  29. Neamț 18995 1 0,01
  30. Olt 14633 0 0,01
  31. Prahova 35489 3 0,04
  32. Satu Mare 13037 1 0,07
  33. Sălaj 10953 0 0,01
  34. Sibiu 26526 0 0,02
  35. Suceava 24237 1 0,01
  36. Teleorman 13736 4 0,04
  37. Timiș 54408 0 0,04
  38. Tulcea 8445 1 0,02
  39. Vaslui 16006 2 0,02
  40. Vâlcea 16455 0 0,02
  41. Vrancea 10694 0 0
  42. Mun. București 183894 28 0,05
  43. Cazuri noi nealocate pe județe 531* -5

TOTAL 1.081.953 78

Facebook Comments
Citeste in continuare

Politică locală

Atelierul auto al Regelui Mihai de la Săvârşin va fi deschis publicului

Publicat

pe

Atelierul Auto al Regelui Mihai I, amenajat în 1943 la Domeniul Regal Săvârşin, va fi deschis publicului vineri, obiectivul alăturându-se celorlalte care pot fi vizitate, respectiv Muzeul Automobilului, Parcul Regal, Magazinul de suveniruri şi Satul Regal.

Portalul www.savarsinregal.ro informează, miercuri, că Atelierul Auto se află în clădirea originală, situată în stânga Garajului Regal – actualul Muzeu al Automobilului.

„În anii 1956 -1976, atelierul a funcţionat la Versoix, în Elveţia, la Villa Fantasia, casa pe care Regele Mihai şi Regina Ana au închiriat-o la începutul şederii lor în Elveţia. La Villa Fantasia nu exista o locaţie pentru atelier, aşadar Regina Ana a construit o magazie de lemn pentru a-şi ajuta soţul să organizeze atelierul de reparaţii auto personal. În anii 1976-2004, atelierul a fost mutat într-un spaţiu generos şi potrivit cu atelierul, la Villa Serena din Versoix, care a fost proprietatea Regelui Mihai timp de 28 de ani”, informează portalul.

Conform sursei citate, ulterior, Regele Mihai şi Regina Ana s-au mutat la Aubonne, o comună din Elveţia aflată în Cantonul Vaud. Reşedinţa nu permitea construirea unui atelier auto, aşadar Regele Mihai a închiriat un spaţiu în oraşul Morges, unde atelierul a funcţionat din 2004 până în 2017.

„După 74 de ani de pribegie, Jeep-urile şi întregul atelier au revenit la Săvârşin. Uneltele şi piesele originale au fost păstrate în aceeaşi poziţie în care au stat în diversele locaţii din exil, respectând cu fidelitate locul decis de Regele Mihai. Clădirea originală a atelierului de la Săvârşin a fost restaurată cu materiale naturale (lemn, cărămidă, ţiglă din secolul al XIX-lea, fier şi cupru) în luna iunie, de către Fundaţia Colecţia Familiei Regale a României. Angajaţii fundaţiei au reconstituit atelierul în luna iulie”, mai scrie www.savarsinregal.ro.

Pentru prima dată după întoarcerea Familiei Regale în ţară, în 2021 domeniul Regal de la Săvârşin va fi deschis pentru turişti pe toată perioada sezonului cald, din luna mai până la sfârşitul lunii octombrie.

Domeniul Regal a fost deschis pe 1 mai, chiar dacă ceremonia oficială de deschidere a fost organizată abia pe 10 Mai, de Ziua Regalităţii, când vizitatorii au fost primiţi de către Majestatea Sa Margareta, Principele Radu şi Principesa Sofia.

Conform Casei Regale, programul de vizite este următorul: luni – joi, doar pentru grupuri organizate cu rezervare prealabilă; vineri, sâmbătă şi duminică – între orele 9,00 şi 18,00.

Pentru vizitarea domeniului, adulţii plătesc un bilet de 30 de lei, iar copiii de peste 5 ani şi pensionarii, 15 lei.

Satul Regal este format din Muzeul Automobilului, aflat în clădirea restaurată a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, aflat în aceeaşi clădire în care a fost în anii 1940, Spălătoria şi Călcătoria, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeaşi cu cea din anii 1940), Casa Tehnică şi Magazinul de Suveniruri.

Muzeul Automobilului este una dintre atracţiile principale, fiind inaugurat în 2011, când Regele Mihai împlinea 90 de ani. Muzeul găzduieşte câteva maşini noi şi de epocă, precum şi expoziţia de fotografii şi documente legate de pasiunea pentru automobil a Regelui Mihai.

Atelierul Auto al Regelui Mihai cuprinde piese, unelte şi accesorii originale.

Parcul Regal are în componenţă o grădină ascunsă, un pavilion, un lac cu o insulă, un teren de tenis din 1945, o grădină de trandafiri şi bolta de glicine.

Cel mai important imobil al Domeniului Regal Săvârşin este castelul construit în perioada 1650 – 1680. Castelul a intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001.

Lucrările de restaurare a Castelului Regal Săvârşin, începute în 2007, au fost încheiate în 2015, investiţiile fiind făcute de Familia Regală.

 

 

 

 

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri din Timiș

ferestrele ferestrele
Social4 ore inainte

De ce ar trebui sa iti schimbi ferestrele: 3 indicii evidente

Cand vine vorba de confort, mereu acordam importanta fiecarui detaliu. De la dusumeaua pe care pasim, pana la materialul asternuturilor...

Ferestre PVC antracit Ferestre PVC antracit
Social7 ore inainte

Ferestre PVC antracit – moderne si elegante

De cativa ani incoace, ferestrele antracit au batut toate recordurile de popularitate cand vine vorba de alegerea culorii de ferestre....

Social4 zile inainte

Ai ten sensibil? Află cum să obții o piele sănătoasă, fără roșeață sau iritații!

Bucuria de a te privi în oglindă și de a vedea un ten senin, strălucitor și sănătos este una dintre...

călătorie călătorie
Turism5 zile inainte

Cum să planifici o călătorie cu un buget redus chiar la noi în țară

Când ai bugetul strâmt, pare că dorința de a explora frumusețea țării noastre e și mai aprigă. Iar în acest...

Uncategorized5 zile inainte

Xiaomi anunță lansarea globală a seriei Xiaomi 13T

[București, 26 Septembrie 2023] – Xiaomi a dezvăluit astăzi cele mai recente smartphone-uri din seria Xiaomi 13T, proiectate pentru clienții...

Eveniment5 zile inainte

TikTok investește în lupta împotriva dezinformării

București, 26 septembrie 2023 – TikTok publică al doilea raport al platformei sub Codul UE de Bune Practici privind Dezinformarea,...

Uncategorized6 zile inainte

MGT serbează anul acesta 25 de ani de activitate pe piaţa din România

MGT Educațional, unul dintre jucătorii importanți de pe piața distribuției de soluții și echipamente IT, sărbătorește astăzi un sfert de...

oua de curte oua de curte
Uncategorized6 zile inainte

TOP 5 idei de deserturi cu oua de curte pe care merita sa le incerci

Esti in cautarea unor idei de deserturi delicioase si in acelasi timp foarte usor de facut? Ouale sunt un ingredient...

ferestrele ferestrele
Social6 zile inainte

Când trebuie să înlocuiești ferestrele casei tale? Iată cele mai comune semne

Durata de viață a unei ferestre dintr-un cămin obișnuit poate varia între 10 și 20 de ani, în funcție de...

Eveniment7 zile inainte

Alex Bogdan: Ilustrând Iubirea în Fotografii de Nuntă

Fotografia este arta de a captura momente, emoții și povestiri într-o singură imagine. Un fotograf talentat poate transforma o zi...

ExclusivO săptămână inainte

Centrul Medical Mișcă: Excelență în Cardiologie și Cardiologie Pediatrică

Inima este motorul vieții noastre, iar sănătatea ei este esențială pentru o viață echilibrată și fericită. La Centrul Medical Mișcă...

Viața în TimisO săptămână inainte

Obține look-ul de diva: machiaje rapide pentru serile speciale

Frumusețea nu este doar un concept superficial, ci și o expresie a sănătății și a încrederii în sine. În lumea...

Viața în TimisO săptămână inainte

Machiaje fără efort pentru momente care contează

Îngrijirea pielii nu este doar o practică de frumusețe, ci și un aspect important al sănătății generale. O piele sănătoasă...

Viața în TimisO săptămână inainte

Păcatele întreținerii grădinii: cum să le corectezi

Grădinăritul este o artă, dar și o știință. Chiar și grădinarii experimentați pot să greșească din când în când, iar...

Viața în TimisO săptămână inainte

Amenajarea livingului fără bâlbâieli: 5 greșeli de ocolit

Una dintre cele mai mari greșeli în amenajări interioare pe care le poți face atunci când amenajezi livingul este să...

AfaceriO săptămână inainte

De la plan la realitate: Cum te poate ajuta un designer de interior

Un designer de interior nu este doar o persoană care îți alege mobilier sau culori frumoase. El este un profesionist...

Știrile Săptămânii