Connect with us

Politică locală

Cea de-a patra ediții a Bienalei Art Encounters din Timișoara se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României

Publicat

pe

Bienala Art Encounters se va desfășura pentru a treia oară consecutiv sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, între 1 octombrie și 14 noiembrie 2021, la Timișoara. Ceremonia de acordare a diplomei de Înalt Patronaj a avut loc într-un cadru restrâns, adaptat situației actuale, și a constat într-un eveniment hibrid.

Astfel, Bienala se înscrie din nou în rândul unor evenimente culturale de anvergură cărora le este acordată această distincție, precum Festivalul Internațional George Enescu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 sunt singurele evenimente locale care se desfășoară sub Înaltul Patronaj.

Bienala Art Encounters 2021 va include componente multiple, care vor întări colaborările și parteneriatele instituționale construite în ultimii ani, îmbogățindu-le, de asemenea, cu noi puncte de sprijin și de dialog.

Înaltul Patronaj acordat de Preşedintele României acestei ediţii a Art Encounters remarcă şi încurajează efortul organizatorilor de a lega instituţii şi entităţi private, în jurul expresiilor artistice ce oglindesc şi diseminează valorile umaniste în cadrul dialogului intercultural. Pentru viitoarea Capitală Culturală Europeană, Art Encounters se profilează ca un solid contributor, ca un eveniment – liant”, a declarat Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale,

Patronajul Președintelui dovedește că Bienala Art Encounters a devenit un eveniment-reper pentru Timișoara, aceasta constituind, după cum sugerează și numele, un punct de întâlnire important pentru actorii culturali locali, naționali și internaționali. Grație rolului său unificator, credem că Bienala va fi unul dintre evenimentele fanion în 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană.”, a declarat și Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters.

Ediția din acest an a Bienalei va fi constituită în jurul a două proiecte curatoriale ce vor urmări două direcții majore: relația individului cu el însuși și modul în care acesta se raportează la mediul înconjurător. Proiectele, propuse de cei doi curatori invitați ai acestei ediții, Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, vor fi strâns legate de istoria și caracteristicile Timișoarei, abordând, totodată, probleme globale. Îmbrățișând misiunea Bienalei de a încuraja arta locală, expozițiile vor include lucrări create de către artiști tineri din România și regiunile vecine, comisionate special pentru această ediție.

Bienala a fost lansată prin proiectul Artiști români în prim-plan, organizat cu sprijinul Ministerului Culturii între 25 și 30 ianuarie, și va fi precedată de numeroase evenimente online și offline, care vor continua pe parcursul acesteia.

Alături de expozițiile ce vor fi organizate atât în spații consacrate din Timișoara, cât și în câteva locuri surpriză, evenimentul va cuprinde un program de screening-uri, artă în spațiul public și performance-uri curatoriate de către Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, precum și o expoziție organizată de Fundația Interart TRIADE la Muzeul Național de Artă Timișoara. De asemenea, vor exista numeroase oportunități pentru schimburi de experiențe și idei, concretizate printr-o platformă complementară, dedicată dezbaterii unor probleme relevante pentru scena de artă din România, și prin discuții, ateliere, mese rotunde și un simpozion.

O componentă importantă a evenimentului este susținerea noilor generații de curatori, misiune care se va realiza prin intermediul Școlii Curatoriale de Toamnă, organizată în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean. Un element definitoriu al Bienalei Art Encounters 2021 este deschiderea către publicul larg, astfel că programul de mediere organizat în colaborare cu Asociația Culturală Contrasens, dedicat persoanelor de toate vârstele, ce provin din medii diverse și au interese diferite, va juca un rol esențial.

Facebook Comments

Exclusiv

Calitățile și atribuțiile unui bucătar

Publicat

pe

Ce face un Chef?

Un bucătar în uniformă supraveghează o bucătărie de restaurante. Un bucătar plănuiește meniul, menține bugetul, selectează articolele din meniu, pregăteste mâncarea, achiziționează consumabile, asigură calitatea serviciilor, asigură siguranța și gestionează personalul. Există o mulțime de muncă care merge în a deveni un bucătar. Bucătarii se asigură că mesele sunt gătite și condimentate corespunzător și că sunt plăcute ochiului. Plata variază foarte mult în funcție de locație și restaurantele mai frumoase sau mai luxoase plătesc, în general, cel mai mult.

Cum să devii bucătar?

Un bucătar are, în general, o diplomă de colegiu, dar mulți angajatori acceptă acum solicitanți de la colegii comunitare, școli de artă culinară sau școli tehnice. Forțele Armate au ucenicii, de asemenea. Poți fi numit în continuare bucătar fără o educație formală, dar ai avea ani de experiență în industria restaurantelor. O educație culinară poate fi vitală, deoarece a fi bucătar înseamnă că puteți conduce un restaurant până la instruirea oricărui personal bucătar, să cumpărați mâncarea cu care va trebui să gătiți, să creați meniul și să prețuiți elementele din meniu.

Descrierea postului unui bucătar

Un bucătar-șef se ocupă de bucătărie în restaurante sau în alte locuri unde se servește mâncarea. Ei urmăresc toată activitatea și pregătirea alimentelor cu orice personal care ar ajuta în bucătărie. Ei supraveghează pregătirea alimentelor pentru garnitura și prezentarea acesteia, precum și condimentele pentru un gust perfect. Un bucătar comandă alimente sau consumabile de bucătărie și oferă angajatorului estimări de costuri. Ei monitorizează orice cerințe de personal și programe de producție pentru a se asigura că orice servicii sunt livrate la timp.

Un bucătar sau bucătar-șef trebuie să aibă cunoștințe despre prepararea, producția și prelucrarea alimentelor. Ei trebuie să aibă cunoștințe despre client și servicii personale pentru a obține satisfacția clienților. Acestea trebuie să fie actuale în ceea ce privește siguranța și securitatea publică. Un bucătar ar trebui să fie calificat în monitorizarea, coordonarea și în mod eficient vorbind cu alții. Ei au nevoie de abilități de gestionare a timpului, ascultare activă, judecată și luare a deciziilor. El sau ea are capacitatea de a crea o idee sau o nouă aplicație pentru a îmbunătăți performanța la locul de muncă în rândul personalului sau ei înșiși.

Un bucătar-șef ar antrena și dezvolta alt personal în bucătărie pentru a-și îmbunătăți abilitățile. Pentru că o bucătărie depinde de un efort de echipă cooperativă, bucătarul sau bucătarul șef ar încuraja personalul să aibă respect reciproc și încredere unul pentru celălalt. Un bucătar-șef sau bucătar șef poate fi găsit lucrând în restaurante, gospodării private, hoteluri, cazinouri sau alte locuri de servicii alimentare. Ei lucrează o varietate de ore, cum ar fi, dimineața devreme, serile târzii, sărbătorile și weekend-urile. Această ocupație este foarte rapidă și, în mod normal, are ore cu normă întreagă. Ar trebui să vă așteptați la o concurență puternică, în special la restaurante, cazinouri sau hoteluri de lux, din cauza salariului mai mare plătit în aceste locuri.

Fișa postului unui bucătar

Un anunț de angajare caută o persoană care să îndeplinească următoarele responsabilități:

Planifică și gestionează funcționarea zilnică a unui program de servicii alimentare într-un restaurant, unde mesele formale și cateringul sunt o bază regulată, substanțială a funcționării totale a alimentelor.

Dezvoltă catering zilnic și meniuri de specialitate. Pregătește și/sau supraveghează pregătirea meselor care implică atât metode de gătit standard până la moderat complexe, cât și metode noi de gătit.

Echilibrează valoarea nutritivă a meniurilor și asigură calitatea programului total de foodservice.

Elaborează bugetul de funcționare, identificând forța de muncă, echipamentele și elementele de cost de aprovizionare. Controlează prețurile; comandarea, depozitarea și eliberarea alimentelor; și metodele și tehnicile de producție alimentară.

Direcționează subordonații în toate fazele de preparare a alimentelor.

Curs pentru gătit

Urmând un astfel de curs, veți învăța:

Principiile chimice și fizice care stau la baza gătitului de zi cu zi și a tehnicilor haute cuisine.

Cum pot bucătarii să folosească enzimele pentru a face alimente care altfel ar fi imposibile.

Cum să utilizați metoda științifică pentru a afla cum funcționează o rețetă și să găsiți modalități prin care ați putea să o îmbunătățiți.

Cum să gândești ca un bucătar și un om de știință.

 

FUNCȚIILE UNIFORMEI DE CHEF: CUM SĂ TE ÎMBRACI ÎN BUCĂTĂRIA PROFESIONALĂ?

O uniformă de bucătar funcționează mult mai mult decât o haină pe care trebuie să o porți la serviciu. Fiecare parte a ansamblului tău joacă un rol specific în protejarea ta de pericolele din bucătaria de zi cu zi. O uniformă tipică de bucătar este o jachetă de bucătar, pantaloni de bucătar, o pălărie, un neckerchief, un șorț, pantofi buni rezistenți la alunecare și, uneori, un prosop de mână. Chiar dacă nu ți se cere să porți toate părțile ansamblului, uniforma ta de bucătar servește totuși unui scop.

Să discutăm despre ce este concepută fiecare parte a uniformei tale de bucătar. S-ar putea să fiți surprinși să aflați că nu este doar o declarație de modă – fiecare articol de îmbrăcăminte servește unei funcții specifice.

FUNCȚIILE UNIFORMEI CHEF

Jachete Chef

Jachetele, tunicile chef sunt o parte importantă a uniformei de bucatar. Deoarece geaca ta de bucătar este în mod tradițional cu două sâni, ești protejat împotriva scurgerilor fierbinți, a stropilor, a arsurilor și a altor ghinioane de bucătărie. Designul jachetei de bucătar vă permite, de asemenea, să desfaceți o clapetă și să treceți la o față mai curată dacă trebuie să ascundeți petele sau scurgerile. Mânecile uniforme de bucătar sunt lungi pentru a-ti proteja brațele de arsuri, stropi și abur.

Chef pălării

Cea mai recunoscută parte a uniformei de bucătar este pălăria de bucătar – pălăria clasică de gătit franceză sau „toque blanche” este literalmente tradusă ca „pălărie albă”. Deși vin într-o varietate de forme în dimensiuni, cele mai multe sunt înalte și plisate. Ele servesc pentru a păstra părul din mâncare și transpirație de pe față.

Chef pantaloni

Chef Pantalonii sunt de multe ori baggy cu talie elastică și modele ciudate, și sunt absolut esențiale în protejarea bucătari. În ciuda temperaturilor fierbinți din bucătărie, pantalonii lungi de bucătar sunt meniți să vă protejeze picioarele de scurgeri, stropi și arsuri. Forma pungă a pantalonilor de bucătar păstrează alimentele și lichidele fierbinți de la contactul cu pielea ta. Niciodată manșetă partea de jos a pantalonilor-manșete capcana opărire alimente și lichide. Talia este necesară pentru îndepărtarea rapidă.

Chef șorțuri

Chef Apron este o uniforma de bucatar esentiala. Acesta servește ca o barieră suplimentară împotriva stropilor fierbinți, a alimentelor fierbinți și a altor pericole de bucătărie. Nu folosiți șorțul pentru a șterge scurgerile, mizeriile sau mâinile – prosoapele sunt disponibile în acest scop. Cu toate acestea, puteți utiliza șorțul de bucătar pentru a lua în mod convenabil vasele fierbinți din cuptor. Cu cât este mai curat șorțul de bucătar și uniforma de bucătar, cu atât aspectul tău este mai profesionist.

Pantofi Chef

Pantofii de bucătar robusti, confortabili, anti-alunecare sunt o uniformă de bucătar esențială. Dacă purtați sandale, pantofi deschiși, pantofi de tenis sau pantofi de orice alt fel, vă creșteți șansele de a fi ars sau rănit prin căderea cuțitelor. Anumite mărci de încălțaminte sunt special realizate pentru bucătării care sunt în picioare pentru perioade lungi de timp.

Amintiți-vă de bucătari, păstrați uniforma de bucătar curată, îndepărtați bijuteriile atunci când gătiți, nu purtați parfum și purtați doar uniforma de bucătar în bucătărie pentru a preveni contaminarea germenilor și bacteriilor în uniforma de bucătar profesionist.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Politică locală

Bilanţ coronavirus. 78 de persoane confirmate şi patru decese, în ultimele 24 de ore

Publicat

pe

De la ultima raportare, la nivel naţional 78 de persoane au fost infectate cu Sars-Cov-2, fiind efectuate 11.666 de teste RT-PCR şi 13.075  teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 33 de pacienţi.

Până astăzi, 22 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.081.953 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.047.000 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 78 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 34.264 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 21.07.2021 (10:00) – 22.07.2021 (10:00) a fost raportat de către INSP 4 decese (3 bărbați și 1 femeie), al unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitale din Bihor, Botoșani, Cluj și Iași.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 253. Dintre acestea, 33 sunt internate la ATI.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 11.666 de teste RT-PCR (5.614 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.052 la cerere) și 13.075 de teste rapide antigenice.

Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

  1. Alba 21283 1 0,01
  2. Arad 23696 1 0,03
  3. Argeș 27485 1 0,03
  4. Bacău 26109 3 0,02
  5. Bihor 29291 1 0,01
  6. Bistrița-Năsăud 11895 0 0,03
  7. Botoșani 14200 0 0,02
  8. Brașov 43692 0 0,01
  9. Brăila 13303 1 0,01
  10. Buzău 12595 3 0,02
  11. Caraș-Severin 11494 1 0,01
  12. Călărași 10067 2 0,01
  13. Cluj 57673 4 0,06
  14. Constanța 42993 3 0,04
  15. Covasna 8558 0 0
  16. Dâmbovița 22512 1 0,02
  17. Dolj 26720 2 0,03
  18. Galați 27673 2 0,02
  19. Giurgiu 11034 0 0,01
  20. Gorj 9220 0 0,02
  21. Harghita 8294 2 0,01
  22. Hunedoara 22892 4 0,03
  23. Ialomița 10798 2 0,01
  24. Iași 42484 2 0,04
  25. Ilfov 45187 5 0,07
  26. Maramureș 20436 0 0,02
  27. Mehedinți 8339 0 0
  28. Mureș 23991 1 0,01
  29. Neamț 18995 1 0,01
  30. Olt 14633 0 0,01
  31. Prahova 35489 3 0,04
  32. Satu Mare 13037 1 0,07
  33. Sălaj 10953 0 0,01
  34. Sibiu 26526 0 0,02
  35. Suceava 24237 1 0,01
  36. Teleorman 13736 4 0,04
  37. Timiș 54408 0 0,04
  38. Tulcea 8445 1 0,02
  39. Vaslui 16006 2 0,02
  40. Vâlcea 16455 0 0,02
  41. Vrancea 10694 0 0
  42. Mun. București 183894 28 0,05
  43. Cazuri noi nealocate pe județe 531* -5

TOTAL 1.081.953 78

Facebook Comments
Citeste in continuare

Politică locală

Atelierul auto al Regelui Mihai de la Săvârşin va fi deschis publicului

Publicat

pe

Atelierul Auto al Regelui Mihai I, amenajat în 1943 la Domeniul Regal Săvârşin, va fi deschis publicului vineri, obiectivul alăturându-se celorlalte care pot fi vizitate, respectiv Muzeul Automobilului, Parcul Regal, Magazinul de suveniruri şi Satul Regal.

Portalul www.savarsinregal.ro informează, miercuri, că Atelierul Auto se află în clădirea originală, situată în stânga Garajului Regal – actualul Muzeu al Automobilului.

„În anii 1956 -1976, atelierul a funcţionat la Versoix, în Elveţia, la Villa Fantasia, casa pe care Regele Mihai şi Regina Ana au închiriat-o la începutul şederii lor în Elveţia. La Villa Fantasia nu exista o locaţie pentru atelier, aşadar Regina Ana a construit o magazie de lemn pentru a-şi ajuta soţul să organizeze atelierul de reparaţii auto personal. În anii 1976-2004, atelierul a fost mutat într-un spaţiu generos şi potrivit cu atelierul, la Villa Serena din Versoix, care a fost proprietatea Regelui Mihai timp de 28 de ani”, informează portalul.

Conform sursei citate, ulterior, Regele Mihai şi Regina Ana s-au mutat la Aubonne, o comună din Elveţia aflată în Cantonul Vaud. Reşedinţa nu permitea construirea unui atelier auto, aşadar Regele Mihai a închiriat un spaţiu în oraşul Morges, unde atelierul a funcţionat din 2004 până în 2017.

„După 74 de ani de pribegie, Jeep-urile şi întregul atelier au revenit la Săvârşin. Uneltele şi piesele originale au fost păstrate în aceeaşi poziţie în care au stat în diversele locaţii din exil, respectând cu fidelitate locul decis de Regele Mihai. Clădirea originală a atelierului de la Săvârşin a fost restaurată cu materiale naturale (lemn, cărămidă, ţiglă din secolul al XIX-lea, fier şi cupru) în luna iunie, de către Fundaţia Colecţia Familiei Regale a României. Angajaţii fundaţiei au reconstituit atelierul în luna iulie”, mai scrie www.savarsinregal.ro.

Pentru prima dată după întoarcerea Familiei Regale în ţară, în 2021 domeniul Regal de la Săvârşin va fi deschis pentru turişti pe toată perioada sezonului cald, din luna mai până la sfârşitul lunii octombrie.

Domeniul Regal a fost deschis pe 1 mai, chiar dacă ceremonia oficială de deschidere a fost organizată abia pe 10 Mai, de Ziua Regalităţii, când vizitatorii au fost primiţi de către Majestatea Sa Margareta, Principele Radu şi Principesa Sofia.

Conform Casei Regale, programul de vizite este următorul: luni – joi, doar pentru grupuri organizate cu rezervare prealabilă; vineri, sâmbătă şi duminică – între orele 9,00 şi 18,00.

Pentru vizitarea domeniului, adulţii plătesc un bilet de 30 de lei, iar copiii de peste 5 ani şi pensionarii, 15 lei.

Satul Regal este format din Muzeul Automobilului, aflat în clădirea restaurată a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, aflat în aceeaşi clădire în care a fost în anii 1940, Spălătoria şi Călcătoria, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeaşi cu cea din anii 1940), Casa Tehnică şi Magazinul de Suveniruri.

Muzeul Automobilului este una dintre atracţiile principale, fiind inaugurat în 2011, când Regele Mihai împlinea 90 de ani. Muzeul găzduieşte câteva maşini noi şi de epocă, precum şi expoziţia de fotografii şi documente legate de pasiunea pentru automobil a Regelui Mihai.

Atelierul Auto al Regelui Mihai cuprinde piese, unelte şi accesorii originale.

Parcul Regal are în componenţă o grădină ascunsă, un pavilion, un lac cu o insulă, un teren de tenis din 1945, o grădină de trandafiri şi bolta de glicine.

Cel mai important imobil al Domeniului Regal Săvârşin este castelul construit în perioada 1650 – 1680. Castelul a intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001.

Lucrările de restaurare a Castelului Regal Săvârşin, începute în 2007, au fost încheiate în 2015, investiţiile fiind făcute de Familia Regală.

 

 

 

 

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri din Timiș

Exclusiv5 ore inainte

Cum ne protejam telefonul intr-un mod eficient

Smartphone-ul pe care il folosim in fiecare zi a ajuns sa fie ceva aproape vital pentru noi. In zilele noastre,...

Exclusiv11 ore inainte

Tazz este acum disponibil în AppGallery, magazinul de aplicații al Huawei

București, 27 septembrie 2022 – Aplicația de food delivery Tazz este acum disponibilă în AppGallery, magazinul de aplicații al Huawei....

Exclusiv17 ore inainte

Huawei a lansat seria nova 10

HUAWEI nova 10 și nova 10 Pro vin cu un design elegant și oferă prima cameră frontală de 60 MP...

Profile PVC Profile PVC
SocialO zi inainte

Va continua ascensiunea ferestrelor cu profile PVC si in 2023?

In ultima decada, ascensiunea ferestrelor cu profile PVC a fost una de-a dreptul impresionanta. De-a lungul anilor, a devenit clar...

Exclusiv2 zile inainte

De ce este chiar si azi indragit Counter Strike 1.6?

Incepand ca un mod pentru jocul Half Life, Counter Strike 1.6 a devenit unul dintre cele mai populare jocuri realizate...

Uncategorized2 zile inainte

10 secrete despre costumele din game of thrones accesorii cumparate de pe E-bay si costume copiate de fanii serialului

Pornind de la minunata manta cu blana a lui Jon Snow si pana la paltonul extraordinar a lui Daenerys Targayien,...

Batoza de Porumb Batoza de Porumb
Social2 zile inainte

Batoza de Porumb ROBP5T60 – aliatul micului fermier

Batoza de porumb Rotakt este unul dintre mai multele utilaje agricole de care cu siguranţă are nevoie orice mic fermier....

Hotel Izvoare Hotel Izvoare
Turism2 zile inainte

Oferte speciale pentru un Crăciun 2022 de vis la Hotel Izvoare!

Parcă nici nu ne dăm seama cât de repede trece timpul. La fel de repede va veni și luna decembrie,...

haine de sală haine de sală
Social2 zile inainte

Cum să alegi cele mai potrivite haine de sală

Ai decis să faci o schimbare radicală și să adopți un stil de viață sănătos. Pe lângă o alimentație sănătoasă,...

panouri solare panouri solare
Social3 zile inainte

Investiţia în panouri solare te ajută să reduci costul imens al facturilor

O problemă care începe să aibă un impact din ce în ce mai are asupra românilor este costul facturilor la...

atractii turistice atractii turistice
Turism3 zile inainte

Top 3 atractii turistice din Transilvania

Orice roman a auzit de minunatele atractii turistice ale Transilvaniei. Aceasta zona a tarii are un farmec aparte, fascinand turistii...

Centrală termică Centrală termică
Social3 zile inainte

Centrală termică pe lemn sau peleți? Tu ce alegi?

O centrală termică a devenit indispensabilă din casa noastră, mai ales când sezonul rece se apropie cu pași repezi. În...

Exclusiv4 zile inainte

Ce soft de gestiune poți alege pentru magazinul tău în 2022?

Pentru a ține pasul cu piața și pentru a întrece așteptările clienților, un magazin online nu trebuie să suprindă doar...

Exclusiv6 zile inainte

Vrei sa scapi de chin atunci cand te muti?

  Fie ca tocmai ti-ai cumparat apartamentul mult visat sau ca te  muti intr-o chirie noua, trebuie sa ai grija...

Exclusiv6 zile inainte

TOP 4 sfaturi utile pentru a alege coșul de cadou potrivit pentru colegii de birou

Alegerea unui coș de cadou pentru colegii din birou poate deveni un proces dificil, întrucât există diverse ocazii, precum și...

Exclusiv7 zile inainte

5 pași de urmat atunci când investiți în piese utilaje

Piesele de utilaje reprezintă o investiție serioasă. Vorbim de o cheltuială importantă care trebuie făcută înțelegând scopurile principale: maximizarea profitului...

Știrile Săptămânii